Viatge a Itàlia 1r BAT

PISA – SIENA – VENÈCIA- ROMA

2 – 9 de febrer de 2018

Us deixem un recull de fotografies del viatge que van realitzar els alumnes de 1r de BAT el passat mes de febrer a Itàlia.

Viatge A Itàlia 1r BAT

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Sant Jordi 2017

Com cada any celebrem la diada de Sant Jordi, una diada que dóna la millor versió d’un poble civilitzat que estima la lectura, i que surt a passejar per comprar llibres i … roses! Perquè Sant Jordi, és com tots sabeu, el dia dels enamorats.

A l’Institut hi contribuïm amb la col·laboració amb la Mostra Literària de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres. Aquí teniu la relació dels guanyadors:

GRUP C

Cogitatio; de Júlia Higueras García                                    

 GRUP D

Sídarap; de Miquel Coll Lloveras

Defineix-me pressió, va dir; de Paula Coll Lloveras

La veu aguda; de Rodrigo de la Torre Terrones

 GRUP E

Primer Premi: La botiga; de Mayte Castillejos Klomp

També treballem el gust per la lectura a partir d’un treball de lectura expressiva que es fa a tots els cursos i on participen tots els alumnes.

Concurs que han guanyat per nivells:

1r ESO : Jorge Navarro

2n ESO: Sandra Sixto

3r ESO: Laura Puig. Menció especial a Maria Alcàntara.

4t ESO: Adrià De Moya

Una festa en què el vestíbul s’ha omplert de missatges d’amor, d’un fotocool i d’uns versos de Shakespeare:

I tu viuràs…

(perquè els meus versos són prou savis)

allà on el desig és més desig: els llavis.

A continuació us deixem la galeria fotogràfica del concurs de lectura en veu alta  realitzat amb motiu de la diada de Sant Jordi i organitzat pel Departament de Llengua i Literatura Catalana del centre.

Sant Jordi 2017

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

 

 

Poesia visual – 2n ESO

Els alumnes de 2n d’ESO  hem treballat la poesia visual a partir de poemes visualitzats d’en Joan Brossa. Ens hem volgut afegir a aquest món que hem descobert i ens ho hem passat molt bé.

La poesia visual és una expressió artística que, les paraules, els dibuixos que hagis fet convergeixen amb l’objecte en crear un resultat amb entitat pròpia, capaç de despertar interès al lector o observador.  Aquests poemes poden ser de molt tipus: fonètics, experimentals, conceptuals, poemes objecte..

Crec que un poema visual qualsevol desperta més curiositat que els poemes  escrits amb paraules. Aquí en teniu una mostra.

Albert Chamorro  2n ESO C

Activitats de Sant Jordi 2016

El divendres 22 d’abril vam celebrar la propera diada de Sant Jordi amb un concurs de lectura, organitzat pel Departament de Llengua Catalana i  una representació de la llegenda de Sant Jordi, organitzat pel Departament d’Expressió.

Els guanyadors del concurs de lectura van ser:

1r ESO: Joan Prófumo López

2n ESO: Jana Gonzàlez Casals

3r ESO: Olívia Cortese Vellvé

4t ESO: Iris Requena López

 

Podeu veure les fotos de l’activitat de lectura en aquest enllaç.

Podeu veure les fotos de l’activitat del Departament d’Expressió en aquest enllaç.

Alumnes premiats a la mostra literària de Sant Andreu de Llavaneres

Com cada any el Departament de Llengua Catalana celebra el dia de Sant Jordi participant i col•laborant amb la Mostra Literària que organitza l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres. Aquí teniu la llista de premiats. Enhorabona!

Acta del jurat de la Mostra Literària de Sant Andreu de Llavaneres 2016

Reunit el jurat de la Mostra literària de Sant Andreu de Llavaneres, a 6 d’abril de 2016, i composat per Assumpta Mercader, Carme Axet i Manel Aires, ha decidit atorgar els següents premis:

GRUP C
PROSA
Segon premi: Qui ho havia de dir!; de Daniela Homs Escofet

GRUP D
POESIA
Primer premi: L’endoll apagat; de Nacho Domenech Pujol
Segon premi: Accident; de Roger Perich Corniel

PROSA
Primer premi: Fins que callin; de Mayte Castillejos Klomp
Segon premi: L’aprenenta d’herois; de Judit Castaño Abad

9ff00fd9-6861-4fd5-a846-9aa86b7b64ca

Visita al Born

Aquesta sortida s’emmarca dins el currículum de Llengua Catalana de 2n de batxillerat, dins de l’apartat d’història de la llengua. El jaciment del Born és un jaciment especial perquè a diferència de molts altres ens explica la vida quotidiana de la Barcelona del 1700. Dos factors ho fan possible, d’una banda el bon estat de les restes arquitectòniques i la gran quantitat d’objectes trobats, de l’altra una extensíssima documentació que aporta una informació exhaustiva de la gent que vivia en cada una de les cases que conformen aquest jaciment.

Noms i cognoms de ciutadans anònims que mai trobaríem en un llibre d’història, d’allò que els agradava fer, menjar i comprar. Podem saber a què es dedicaven i com vivien, i a partir d’aquesta ciutat concreta podrem entendre també el món que els envoltava, l’Europa del moment: els interessos que els movien, les misèries que amagaven…

Un món en definitiva no gaire diferent al nostre i que ens ajuda a entendre el present que ens ha tocat de viure.

Com a anècdota: sabeu que es va haver de prohibir menjar xocolata a les esglésies? O fumar? Fins i tot als capellans que feien la missa!

Participació en la festa del pèsol

Tot preparant el viatge a l’Alguer

Com cada any el Departament de Llengua Catalana proposa un viatge als alumnes de 2n de batxillerat a l’Alguer, l’activitat comporta el contacte directe amb una realitat lingüística de la llengua que compartim amb els algueresos i que es troba en un procés de substitució lingüística evident.

Conèixer és estimar i aquesta proposta vol acostar catalans i algueresos que compartim una llengua comuna.

Per tal d’aconseguir que el viatge no suposi una gran despesa fem diferents activitats, una és la participació a la Festa del Pèsol en què des de l’any 2009 hem col·laborat ininterrompudament.

Aquí teniu un petit tast de la nostra parada!

Activitats del mes de maig

  • El dijous 7 de maig els alumnes de 3r d’ESO van a Jalpiaventura a Arenys de Munt. De 8,00h a 9,00h fan classes normals.
  • El dissabte 9 de maig s’organitza una sortida a Port Aventura oberta a tota la comunitat educativa.
  • El dia 12 de maig els alumnes de 1r d’ESO visiten les ruïnes romanes d’Empúries.
  • El dia 12 de maig de 9 a 10h alguns alumnes de 4t d’ESO participen en el concurs “Big Challenge 2015 English Contest”.
  • Del 12 al 19 de maig és el període de preinscripció de batxillerat i cicles formatius pel curs 2015 – 2016.
  • Del dia 22 al 28 de maig es realitza el viatge a l’Alguer amb un grup d’alumnes de 2n de batxillerat.
  • Durant la primera setmana del mes de maig els alumnes de 2n de batxillerat fan els exàmens de la tercera avaluació i posteriorment les activitats de recuperació.
  • El 29 de maig finalitza el període lectiu pels alumnes de 2n de batxillerat.

L’Alguer. País català de Sardenya

Sabeu? Hi ha una petita ciutat a l’illa de Sardenya on encara pots sentir dir “Bon dia”, és l’ Alguer, coneguda popularment com a “la Balceroneta”. Els catalans s’establiren al segle XIV, i tot i que la història no ens ha estat gaire favorable, l’ Alguer és avui el país català de Sardenya.

 

Passejant pels carrers empedrats podem arribar a la plaça del Pou Vell, avui Plaça Cívica, o albirar el campanar de la catedral de Santa Maria, en elegant estil gòtic català i trobar “la Moreneta” al seu interior. Perdre’ns fins a la plaça del Teatre o vagarejar vora la mar a través de la muralla on trobem la “torre dels cutxos” dedicada a Jaume I o la Torre de l’Esperó Reial, coneguda amb el nom de torre de Sulis. I tot, en un marc incomparable: una mar calma i acollidora, una gamma de blaus infinits i al fons la silueta del cap de Caça …

 

El passat vuit d’abril ,a les 6 de la tarda, a la Sala de Plens de l’ Ajuntament tingué lloc l’acte “L’Alguer. País català de Sardenya” organitzat conjuntament per la Regidoria d’Ensenyament i l’Institut Llavaneres. L’acte fou inaugurat per Sr. Eduard Castaño, director de l’ Institut, i el Sr. Lluís Nogueras, regidor d’ensenyament.

 

L’acte pretenia, d’una banda, donar a conèixer la realitat lingüística i cultural de l’Alguer amb la presentació de La Tercera Illa. Poesia catalana de l’Alguer (1945-2013) d’Edicions Saldonar, a càrrec del Sr. Joan-Elies Adell, representant de la Generalitat a l’ Alguer i director de l’Espai Llull de la dita ciutat; i Pere Mayans del Departament

d’ Ensenyament. És el primer recull de poesia catalana de l’ Alguer, sense la qual la nostra literatura resta incompleta i que presenta una selecció de poemes i autors algueresos amb obra publicada. Alumnes de 2n de batxillerat van recitar-ne una selecció.

 

Així mateix visionàrem la pel·lícula “Lo dia que los peixos han escomençat a pescar”, un esbós de la realitat lingüística de l’ Alguer i comptàrem amb la participació de dos dels seus directors, el Sr. Jordi Lloreda i la Sra. Inês Veiga.

 

D’altra banda, l’acte finalitzà amb un recull fotogràfic dels viatges culturals a l’ Alguer que el Departament de Llengua Catalana de l’ Institut duu a terme dels del curs 2008-09. amb la participació de tots els estaments implicats: alumnat, Marta Iñiesta i Gerard Viladomat; famílies, el Sr. Joan Carles Berrocal, i professorat, el Sr. Josep Vilaltella i la Sra. Victòria Serra.

 

Aquests viatges culturals són un projecte comú capaç de teixir un entramat de vincles a banda i banda de la Mediterrània i conviden l’alumnat a conèixer una realitat llunyana , i, alhora tan propera: conèixer i aprendre … i també estimar. Perquè anar a l’ Alguer on encara pots sentir “Bon dia”, passejar pels carrers i per la muralla vora el mar, reconèixer noms, parlar amb la gent … és retrobar-nos amb una part de la nostra cultura.

 

Des d’aquí volem fer arribar el nostre agraïment a totes les entitats i institucions que els han fet possibles (Òmnium Cultural de l’Alguer, Escola La Costura, Espai Llull, Departament d’Ensenyament, Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, Institut Llavaneres…)

Joan-Elies Adell i Pere Mayans

 

 

 

 

 

 

 

Lectura de fragments de poemes

Sabeu? Hi ha una petita ciutat catalana a l’illa de Sardenya, l’ Alguer.

 

Victòria Serra

Professora de Llengua Catalana i Literatura

Institut Llavaneres

 

Excursió al Centre Cultural, el Born

El Born és un edifici de ferro creat al segle XlX per a fer un mercat, però quan es va fer Mercabarna va perdre importància  i es va decidir crear una biblioteca; a les obres es van descobrir els jaciments de la  Barcelona del 1714.

Va haver una mena de discussió per veure si es continuava fent la biblioteca o es conservaven les restes. Al final es van conservar el jaciment i van fer el Centre Cultural, el Born. Està molt ben conservat i es poden veure clarament els carrers, les parts de les cases, barris…etc. Està tan bé conservat perquè quan es va acabar la guerra de successió van obligar a una part de Barcelona, del barri de Ribera, que enderroqués les seves cases per fer una fortificació, les cases que havien enderrocat els habitants van quedar sota terra, justament en una explanada coberta de sorra  i per això s’han conservat tan bé.

El jaciment del Centre Cultural el Born està dividit en tres parts:

1-    On s’elaboren alguns productes que estaven relacionats entre si, per gremis. Per poder produir-los es necessitava aigua, i totes les aigües brutes anaven a parar al rec comtal. En aquesta primera part hi havien els Corders de Viola i els Carnissers, que els  passaven els budells dels animals als Corders de Viola. Tot era una cadena. També s’hi establien les famílies dels gremis.

2-    Era una zona de comerç molt important perquè la majoria de comerciants d’arreu del món venien a comprar i a vendre, per tant era una zona amb molta vida i sempre plena de gent. Les botigues estaven als extrems del carrer principal, eren petites i exposaven els seus productes a fora amb paradetes. Els bars eren foscos i petits i tenien moltes bótes de vi. La beguda més famosa en aquell temps era l’aiguardent. També estava molt de moda fumar fins al punt d’haver de prohibir fumar a l’Església, també  prendre xocolata desfeta. La família més famosa i importatnt eren els Dura

n.

3-    Era un barri particular, ja que s’hi reflectia la història de la Barcelona del 1714 a través de les cases establertes: hi trobem la casa de la neu, aquesta casa fou de la família que importava neu dels Montseny i d’altres llocs freds fins a Barcelona. Eren molt reconeguts perquè en aquells temps el gel era molt important, per conservar els aliments i per fer una beguda com el granissat.

Exposició: Fins aconseguir-ho

A l’ exposició del Born, que duu el lema de l’exèrcit català,  hem pogut veure el següent:

Com vivien les famílies humils durant el setge de Barcelona, una situació en  què el pare havia d’anar a defensar la ciutat lluitant com a soldat contra els borbons, una situació molt dura. També vam poder veure uns llibres, uns quadres i unes armes que es van recuperar en molt bon estat. Vam poder veure les fortificacions, gruixudes, altes i llises que feien les muralles, i finalment un vídeo on es recreava l’assalt final de la ciutat.

Passeig per Barcelona

Una vegada vam sortir del Born, ens vam dirigir a fer un passeig per Barcelona, on van succeir els fets de la guerra, i on també transcorrien els fets del llibre que hem llegit durant el primer trimestre, La història que en Roc Pons no coneixia, Vam anar a visitar l’església gòtica de Santa Maria del Mar,  vam endinsar-nos pels carrers del voltant, vam poder observar que hi havia diferents edificis, des de les cases altes de carrers estrets al palauets del carrer de Montcada. Hi havia carrers que encara mantenien el nom del gremi que hi treballava fins al segle XVIII .

Mentre caminàvem pels carrers, la nostra professora de català, la Victòria, ens feia explicacions dels monuments i o edificis importants que veiem. Vam parar en un fossar on hi ha

via una inscripció gravada en una paret que deia: Al fossar de les moreres no s’hi entressa cap traïdor fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor, allà vam gaudir d’uns 5/10 minuts de descans. Finalment, vam tornar al punt inicial per anar cap a l’autocar i tornar a Llavaneres.

Aquesta sortida ha estat molt interessant perquè hem après molt sobre el 1714. Ens va agradar que el jaciment estigués tan ben conservat. El passeig va estar genial, vam visitar nous llocs i vam gaudir d’alguns edificis i catedrals d’aquella època. Ens ho vam passar bé aprenent i transportant-nos a una època molt important de la nostra història

Teresa Noms, Mireia Queralt, Ikram Bartolo i Paula Sans 2nESO B