Els professors també fem els deures, sí!

Visita al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme de Mataró

El passat dissabte 25 de novembre, diversos docents del nostre centre, del Departament de Ciències Naturals i Socials, vam visitar el Centre Integral de Valorització de residus del Maresme. Durant tot el matí vam descobrir de primera mà els tallers i visites que ofereix el Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme als centres educatius del Maresme. I el més important, vam aprendre què se’n fa dels nostres residus.

L’objectiu de la visita era conèixer la instal·lació i preparar les futures visites que tenim pensat fer amb diversos alumnes de 2n ESO i 1r de Batxillerat. Vam arribar a la conclusió que és una bona visita per fer cada any amb alumnes, en especial amb els més petits del centre, per conscienciar-los sobre la importància d’adquirir bones pautes de consum i de classificació de residus.

Durant la visita vam resoldre diversos dubtes:

  • Com se separen els residus?

  • Com n’obtenim energia?

  • Què hi puc fer jo?

A més, disposen d’un simulador de residus 4D i vam experimentar el viatge que fa una bossa de residus dins de la planta, al·lucinant!

Esperem que els nostres alumnes puguin gaudir d’aquesta activitat i, el més important, s’emportin coses positives per aplicar en el seu dia a dia.

22a Setmana de la Ciència

Com cada any, el Departament de Ciències Naturals realitza un concurs emmarcat dins de la Setmana de la Ciència, la qual durant aquest any 2017 està relacionada amb el Turisme Sostenible.

Aquest any el personal docent del departament treballarà amb els alumnes el concepte de Turisme Sostenible, amb l’objectiu d’introduir el concepte de sostenibilitat en les nostres activitats diàries. Els alumnes penjaran idees relacionades amb aquesta temàtica, en un mural que hem preparat al vestíbul i al passadís dels laboratoris. També s’ha preparat una exposició als plafons del vestíbul, amb diversa informació relacionada amb el Turisme Sostenible. Aquestes activitats seran realitzades des del 10 de novembre fins a l’11 de desembre aproximadament. Per a la realització del mural i de l’exposició s’ha comptat amb l’ajuda dels alumnes de 1r de Batxillerat de Ciències de la Terra i el Medi Ambient i alguns alumnes de 2n ESO. Moltes gràcies per la vostra col·laboració!

Aquest any el concurs és de tipus fotogràfic, els alumnes es faran una fotografia relacionada amb el turisme sostenible, adjuntant un breu comentari explicatiu al mail setmanadelaciencia17@gmail.com, abans de l’11 de desembre, detallant nom i cognoms i el curs que fan. Hi ha 3 categories de premis, la persona guanyadora de cada categoria tindrà un premi de 35 € per la llibreria Abacus de Mataró.

Esperem la vostra participació. Entre tots serem més sostenibles!

Taller sobre el VIH al Cosmocaixa

El divendres 29 d’abril els alumnes de 1r de batxillerat assistiren a una pràctica-taller sobre el VIH (el virus que provoca la Sida) al CosmoCaixa.

Tingueren l’oportunitat de fer una sèrie d’experiments que reprodueix part de la recerca que es duu a terme als laboratoris de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, per tal d’identificar substàncies candidates a formar part d’una vacuna contra la Sida.

L’activitat consistí a reproduir les anàlisis necessàries per poder identificar una molècula del virus vàlida per desenvolupar una vacuna eficaç contra les variants del virus més abundants. Així van conèixer de primera mà el treball de laboratori, i utilitzaren diverses tècniques que els donaren una idea del que és la recerca científica.

Així mateix, es tractà d’aprofundir més en els coneixements al voltant del VIH, de la malaltia de la Sida i de la seva incidència en l’àmbit social, mecanismes d’infecció del VIH, dels mecanismes d’actuació dels fàrmacs, de les dificultats en la recerca d’una vacuna definitiva i de la prevenció de la sida.

2

Podeu veure més fotos de l’activitat fent clic aquí.

Editorial – Resultats i mesures

És una excepció que jo m’adreci a les famílies en aquests termes, i que la nostra revista contingui una editorial d’aquest to, però cal que tothom sigui conscient d’on som i què ens espera.

Fins ara, l’Institut Llavaneres, en aplicació de criteris propis d’atenció a la diversitat, ha millorat els resultats acadèmics a tots els nivells. Fa anys, vam introduir el desdoblament de grups a 1r i 2n d’ESO per tal d’atendre millor tots els alumnes, tant aquells a qui els costa com aquells que van bé. Quan la jornada del professorat havia de ser de 18 hores setmanals amb alumnes, pràcticament tots en fèiem una més, perquè aquest era el compromís de tot el professorat amb els alumnes i amb l’ensenyament.

Més endavant, també amb la bona disposició del professorat (sovint fent més hores de les que toca), es va formar un grup de teatre per a integrar alumnes, i en els darrers dos cursos hem tingut el Taller d’Atenció a la Diversitat, que en la seva part més visible és l’hort de davant de la biblioteca, però que representa oferir alternatives a un grup d’alumnes que les necessiten.

Aquesta tasca realitzada des de “baix” ha acabat donant els seus fruits a tots els nivells: la conflictivitat en el centre, que mai no havia estat alta, ha disminuït encara més, els resultats de les proves externes d’avaluació de 2n i 4t d’ESO són millors que la mitjana catalana i que la mitjana del Maresme nord, i cada vegada presentem més alumnes a les PAU, i ells obtenen millors resultats.

En la preinscripció per al curs 2012-13 hi ha hagut també un augment important d’alumnes procedents d’altres centres, ja siguin de primària o de secundària, que volen estudiar a l’Institut Llavaneres. Un dels factors per a aquest canvi és econòmic, no ens hem d’enganyar, però volem creure que també pesa el factor de la qualitat de l’ensenyament a l’Institut Llavaneres.

Pressupostàriament, malgrat les retallades, anem aguantant, i la reducció de la temperatura de sortida de les calderes no s’ha notat gaire a les aules. L’aportació de l’AMPA per a l’adquisició de pissarres digitals per a totes les aules de grup és un altre pas importantíssim cap a la millora de l’ensenyament. Sí que s’ha notat, però, la disminució d’hores de l’empresa de neteja, com també es perceben (menys) un seguit de minves menors.

La situació actual, doncs, és bona des d’aquests punts de vista.

Ara bé, a partir de l’1 de setembre, les mesures seran molt més visibles: els vostres fills us diran un dia i un altre que el professor de tal matèria no ha vingut, perquè no es cobriran les baixes durant els 10 primers dies lectius, la qual cosa significa que dissabtes i diumenges no compten. A raó de 3 hores de classe setmanals, es poden deixar de fer 6 hores de classe abans que arribi un substitut, en el supòsit que arribi el dia 11è lectiu. I quan per fi arribi la persona, només podrà fer hores de classe: no farà guàrdies, la qual cosa significa que, en cas de malaltia de dos o tres professors, pot ser que no hi hagi professorat de guàrdia per atendre els alumnes.

Si els vostres fills eren en el TAD o us en parlaven, ara ja no hi seran: les hores de la professora que se n’ocupava han desaparegut.

Si sus hijos asistían a la Aula d’Acollida, verán como el número de horas disponibles se reduce a 10 semanales.

If your children attended Aula d’Acollida, they will see its available hours cut to 10 a week.

Si els vostres fills eren en un grup de 23 o 25 alumnes, ara poden arribar a ser-ne 35. 35 adolescents en una aula. Des de l’Institut farem tot el possible per mantenir els grups en un nombre d’alumnes tan reduït com puguem, perquè hem demostrat al llarg dels darrers anys que això té resultats positius acadèmicament i convivencialment.

Però que no ens demanin millores en matemàtiques, perquè fer 4 hores a la setmana amb 35 alumnes no és millor que fer-ne 3 amb 25. O en llengua catalana, o en castellana, o en anglesa.

Sortida a Cardona

Els alumnes de 1r Batxillerat que cursen  la matèria de Ciències de la Terra i del Medi Ambient varen fer una sortida per a visitar les mines de sal de Cardona.

A la boca de la mina

En aquestes mines s’explotava des de l’antiguitat un gran diapir salí. L’explotació subterrània per extreure la silvina es va iniciar l’any 1931 i va perllongar-se fins a l’any 1991, en què l’empresa va clausurar-la per manca de rendibilitat econòmica.

 

A la primera part de la visita varen realitzar unes activitats al laboratori per tal d’esbrinar com identificar els diferents minerals que es troben a la zona (halita, silvina i carnal·lita).

Després varen visitar les instal·lacions que encara es mantenen dempeus per tal de conèixer com era el funcionament d’aquesta explotació.

El grup

I finalment varen entrar a la mina on varen veure els diferents minerals, les estalactites i estalagmites que s’hi han format, la sala anomenada “sixtina”, …

 

Si bé el dia, molt plujós, no va acompanyar-nos, les activitats realitzades serviran per complementar els continguts de la matèria.

 

 

Sortida a Sant Benet del Bages

Durant el segon trimestre els alumnes de 2n. vam realitzar una sortida on treballàvem: Ciències Socials i Ciències de la Naturalesa.
A la visita de Ciències Socials vam veure un monestir . Aquesta església té un passat i és el que vam treballar durant la visita, tot el que va passar fins arribar als nostres temps.
Ens van fer una presentació breu, per veure si ens havien explicat quatre coses bàsiques per començar la visita, i després ens van passar un video amb personatges que representaven l’edat medieval. Després de comentar aquell video  i agafar algun que altre apunt, ens en van posar un altre però molt diferent. Era el bisbe d’aleshores que feia una cerimònia, el més divertit va ser que el personatge era una projecció en 3D i semblava que el poguéssim tocar, era un holograma. Més tard ens van portar a visitar un gran part del castell i veure les construccions, decoracions … d’aquell temps. Per finalitzar aquesta part de l’excursió ens van passar una darrera projecció en el que anys enrere anomenaven celler.
Després d’aquesta visita vam anar a dinar, perquè més tard ens esperaria “Alicia”, que és una fundació on investiguen amb el menjar.”Alimentació i ciència”. Tot això va ser relatiu perquè no tot 2n anava junt, es van fer tres grups: el grup d’Alicia, el grup del descans i el grup del monestir, els grups anaven rodant.
Un cop dinats vam anar a Alicia. Primer ens van fer una presentació breu del que menjàvem, el  que era sa, en quanta mesura havíem de prendre alguns determinats aliments. Més tard, vam fer un “joc”, es tractava de fer cinc grups amb els membres que hi havia a la sala i cada grup destinar-lo a fer una activitat física o mental. La finalitat d’aquests joc era que després d’haver fet un esforç poséssim en una “màquina” la quantitat de kilocalories que havies gastat i, per tant, la quantitat d’avellanes que havies de menjar per tal de recuperar aquella energia despresa. Després vam col·locar alguns aliments en la piràmide alimentària i per finalitzar aquesta activitat ens van donar unes idees de cuina rapides i sanes. Tot seguit vam fer grups i ens van assignar a cada un una recepta senzilla i ràpida de cuinar, quasi totes es basaven en pa i condiments com : “filadèlfia”, melmelada, fruits secs….Per finalitzar l’apartat de naturals, ens van regalar un davantal.
Tot seguit vam recollir, pujar a l’autocar destinació Llavaneres. Havíem treballat moltíssim però també havíem gaudit de la diada, tot i que va estar una mica passada per aigua.
Andrea Vendrell 2n C

 

 

Monestir de Sant Benet
Monestir de Sant Benet

 

La Terrassa modernista
La Terrassa modernista
Taller de cuina sana
Taller de cuina sana

 

Berenar saludable
Berenar saludable

 

 

 

 

Introducció a l’oceanografia

El passat 18 de març de 2009 els alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 1r i 2n de Batxillerat van participar en una jornada de treball d’introducció a l’oceanografia organitzada per l’Escola del Mar de Badalona.

Al matí van recollir mostres de plàncton i van observar diferents paràmetres de l’aigua a unes tres milles nàutiques des de la costa.

A la tarda, i a les instal·lacions de l’Escola del Mar, van analitzar les dades recollides i van presentar unes conclusions.