Sortida La Granja 1r i 2n ESO

Som una classe, som un equip!

El passat divendres 22 de setembre els alumnes de 1r d’ESO vam anar d’excursió a “La Granja” a Santa Maria de Palautordera per realitzar activitats que reforcessin la nostra cohesió de grup.

Després de poc més de mitja hora d’autocar vam arribar a “La Granja”. Situat en un entorn rural, envoltat de boscos i camps de cultiu, trobem un centre educatiu amb l’aparença d’una granja convencional (amb cavalls, emús, gallines, cabres, ovelles, un gall d’indi…) on un equip de professionals especialitzats en l’educació emocional realitzen activitats que tenen com a objectiu fomentar la coneixença i la confiança entre els nous companys.

Va ser un dia molt intens, vam fer moltes activitats i totes molt divertides; personalment de les que més vaig gaudir van ser de “els esquís en grup” i “el mega sac”.

Els esquís en grup, consistia en coordinar-se per a aixecar, tots a la vegada, uns grans esquís de fusta que dúiem lligats als peus, al principi era força difícil coordinar-nos, però després d’unes quantes patacades, vam aconseguir avançar fins a la línia de meta. A l’activitat del “mega sac”, havíem d’entrar en un sac gegant i anar fent saltets a la vegada per arribar a la meta abans que l’altre equip.

En aquesta sortida vam aprendre que fer les coses en equip és molt més fàcil, davant una dificultat sempre hi ha algú que té una bona pensada, i sobretot molt més divertit!! 😃

Pau Higueras 1r ESO A

Sortida La Granja 2017

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Sortida a Port Aventura

El passat 24 d’abril, els grups de 1r i 2n cicle d’ESO que van guanyar els concursos de “la classe més culta” i  “comparsa de carnaval” van rebre el seu premi per haver estat els millors: un matí a Por Aventura. Aquí us deixem algunes imatges de la sortida:

Port Aventura 2017

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Activitats del mes de maig

  • El dijous 7 de maig els alumnes de 3r d’ESO van a Jalpiaventura a Arenys de Munt. De 8,00h a 9,00h fan classes normals.
  • El dissabte 9 de maig s’organitza una sortida a Port Aventura oberta a tota la comunitat educativa.
  • El dia 12 de maig els alumnes de 1r d’ESO visiten les ruïnes romanes d’Empúries.
  • El dia 12 de maig de 9 a 10h alguns alumnes de 4t d’ESO participen en el concurs “Big Challenge 2015 English Contest”.
  • Del 12 al 19 de maig és el període de preinscripció de batxillerat i cicles formatius pel curs 2015 – 2016.
  • Del dia 22 al 28 de maig es realitza el viatge a l’Alguer amb un grup d’alumnes de 2n de batxillerat.
  • Durant la primera setmana del mes de maig els alumnes de 2n de batxillerat fan els exàmens de la tercera avaluació i posteriorment les activitats de recuperació.
  • El 29 de maig finalitza el període lectiu pels alumnes de 2n de batxillerat.

L’Alguer. País català de Sardenya

Sabeu? Hi ha una petita ciutat a l’illa de Sardenya on encara pots sentir dir “Bon dia”, és l’ Alguer, coneguda popularment com a “la Balceroneta”. Els catalans s’establiren al segle XIV, i tot i que la història no ens ha estat gaire favorable, l’ Alguer és avui el país català de Sardenya.

 

Passejant pels carrers empedrats podem arribar a la plaça del Pou Vell, avui Plaça Cívica, o albirar el campanar de la catedral de Santa Maria, en elegant estil gòtic català i trobar “la Moreneta” al seu interior. Perdre’ns fins a la plaça del Teatre o vagarejar vora la mar a través de la muralla on trobem la “torre dels cutxos” dedicada a Jaume I o la Torre de l’Esperó Reial, coneguda amb el nom de torre de Sulis. I tot, en un marc incomparable: una mar calma i acollidora, una gamma de blaus infinits i al fons la silueta del cap de Caça …

 

El passat vuit d’abril ,a les 6 de la tarda, a la Sala de Plens de l’ Ajuntament tingué lloc l’acte “L’Alguer. País català de Sardenya” organitzat conjuntament per la Regidoria d’Ensenyament i l’Institut Llavaneres. L’acte fou inaugurat per Sr. Eduard Castaño, director de l’ Institut, i el Sr. Lluís Nogueras, regidor d’ensenyament.

 

L’acte pretenia, d’una banda, donar a conèixer la realitat lingüística i cultural de l’Alguer amb la presentació de La Tercera Illa. Poesia catalana de l’Alguer (1945-2013) d’Edicions Saldonar, a càrrec del Sr. Joan-Elies Adell, representant de la Generalitat a l’ Alguer i director de l’Espai Llull de la dita ciutat; i Pere Mayans del Departament

d’ Ensenyament. És el primer recull de poesia catalana de l’ Alguer, sense la qual la nostra literatura resta incompleta i que presenta una selecció de poemes i autors algueresos amb obra publicada. Alumnes de 2n de batxillerat van recitar-ne una selecció.

 

Així mateix visionàrem la pel·lícula “Lo dia que los peixos han escomençat a pescar”, un esbós de la realitat lingüística de l’ Alguer i comptàrem amb la participació de dos dels seus directors, el Sr. Jordi Lloreda i la Sra. Inês Veiga.

 

D’altra banda, l’acte finalitzà amb un recull fotogràfic dels viatges culturals a l’ Alguer que el Departament de Llengua Catalana de l’ Institut duu a terme dels del curs 2008-09. amb la participació de tots els estaments implicats: alumnat, Marta Iñiesta i Gerard Viladomat; famílies, el Sr. Joan Carles Berrocal, i professorat, el Sr. Josep Vilaltella i la Sra. Victòria Serra.

 

Aquests viatges culturals són un projecte comú capaç de teixir un entramat de vincles a banda i banda de la Mediterrània i conviden l’alumnat a conèixer una realitat llunyana , i, alhora tan propera: conèixer i aprendre … i també estimar. Perquè anar a l’ Alguer on encara pots sentir “Bon dia”, passejar pels carrers i per la muralla vora el mar, reconèixer noms, parlar amb la gent … és retrobar-nos amb una part de la nostra cultura.

 

Des d’aquí volem fer arribar el nostre agraïment a totes les entitats i institucions que els han fet possibles (Òmnium Cultural de l’Alguer, Escola La Costura, Espai Llull, Departament d’Ensenyament, Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, Institut Llavaneres…)

Joan-Elies Adell i Pere Mayans

 

 

 

 

 

 

 

Lectura de fragments de poemes

Sabeu? Hi ha una petita ciutat catalana a l’illa de Sardenya, l’ Alguer.

 

Victòria Serra

Professora de Llengua Catalana i Literatura

Institut Llavaneres

 

Activitats del mes de març

Aquestes són les activitats realitzades al llarg del mes de març:

 

A partir del dimarts 2 de març i fins el 16 de març vàrem poder gaudir de l’exposició “Jueus: Just like you” al vestíbul de l’institut.

Cartell de l'exposició

 

El dia 2 de març els alumnes de 4t ESO B van fer les proves cardiovasculars d’11,30h a 13,30h.

 

El dia 3 de març els alumnes de 2n de batxillerat van visitar el Born de Barcelona.

 

El dia 5 de març els alumnes de 1r de batxillerat que cursen física o mecànica o tecnologia industrial van fer una activitat al Tibidabo de Barcelona on estudiaren els processos físics i mecànics de cinc atraccions.

 

El dia 7 de març el centre va oferir el dia de portes obertes. L’horari erad’onze del matí fins a la una del migdia. Hi havia servei de cafeteria, i la jornada va ser un èxit.

 

El dia 9 de març els alumnes de 2n de batxillerat varen fer les proves cardiovasculars de 12,30h a 14,30h.

 

El dia 11 de març començava la inscripció de les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà per aquells alumnes que compleixin 17 anys en aquest any i tinguin la intenció de cursar cicles formatius.

 

El dimecres 11 de març alguns alumnes de 4t ESO que fan l’optativa de Visual i Plàstica, varen anar a Madrid a visitar el Museu del Prado i el Reina Sofia.

El dimarts 10 de març els alumnes de 2n ESO D i E van a Canet de Mar a fer una activitat a l’escola de teixits i punts.

El divendres 13 de març van ser els alumnes de 2n ESO A, B i C els que anaren a Canet de Mar a fer l’activitat a l’escola de teixits i punts.

 

El dia 19 de març es fan les proves cangur per aquells alumnes de 3r o 4t que s’hagin apuntat. Les proves es realitzen al gimnàs.

 

Fins el 16 de març tot l’institut col·labora en la mostra literària que organitza l’Ajuntament de Llavaneres.

 

Del 16 al 20 de març els alumnes de primer de batxillerat tenen la setmana d’exàmens.

 

El dia 20 de març els alumnes de 2n de batxillerat assisteixen a l’obra teatral en català “Dos cafès”. Aquesta representació s’oferirà a la biblioteca de 9,00h a 11,00h del matí.

 

El dilluns 23 de març tot 2n d’ESO fa la sortida a St. Benet del Bages a visitar el monestir i la Fundació Alicia.

 

El dia 26 de març, 7 alumnes de 2n de batxillerat participaen en un concurs de geografia a la facultat de geografia i història, on participaran altres nois i noies de diferents instituts.

 

Excursió al Centre Cultural, el Born

El Born és un edifici de ferro creat al segle XlX per a fer un mercat, però quan es va fer Mercabarna va perdre importància  i es va decidir crear una biblioteca; a les obres es van descobrir els jaciments de la  Barcelona del 1714.

Va haver una mena de discussió per veure si es continuava fent la biblioteca o es conservaven les restes. Al final es van conservar el jaciment i van fer el Centre Cultural, el Born. Està molt ben conservat i es poden veure clarament els carrers, les parts de les cases, barris…etc. Està tan bé conservat perquè quan es va acabar la guerra de successió van obligar a una part de Barcelona, del barri de Ribera, que enderroqués les seves cases per fer una fortificació, les cases que havien enderrocat els habitants van quedar sota terra, justament en una explanada coberta de sorra  i per això s’han conservat tan bé.

El jaciment del Centre Cultural el Born està dividit en tres parts:

1-    On s’elaboren alguns productes que estaven relacionats entre si, per gremis. Per poder produir-los es necessitava aigua, i totes les aigües brutes anaven a parar al rec comtal. En aquesta primera part hi havien els Corders de Viola i els Carnissers, que els  passaven els budells dels animals als Corders de Viola. Tot era una cadena. També s’hi establien les famílies dels gremis.

2-    Era una zona de comerç molt important perquè la majoria de comerciants d’arreu del món venien a comprar i a vendre, per tant era una zona amb molta vida i sempre plena de gent. Les botigues estaven als extrems del carrer principal, eren petites i exposaven els seus productes a fora amb paradetes. Els bars eren foscos i petits i tenien moltes bótes de vi. La beguda més famosa en aquell temps era l’aiguardent. També estava molt de moda fumar fins al punt d’haver de prohibir fumar a l’Església, també  prendre xocolata desfeta. La família més famosa i importatnt eren els Dura

n.

3-    Era un barri particular, ja que s’hi reflectia la història de la Barcelona del 1714 a través de les cases establertes: hi trobem la casa de la neu, aquesta casa fou de la família que importava neu dels Montseny i d’altres llocs freds fins a Barcelona. Eren molt reconeguts perquè en aquells temps el gel era molt important, per conservar els aliments i per fer una beguda com el granissat.

Exposició: Fins aconseguir-ho

A l’ exposició del Born, que duu el lema de l’exèrcit català,  hem pogut veure el següent:

Com vivien les famílies humils durant el setge de Barcelona, una situació en  què el pare havia d’anar a defensar la ciutat lluitant com a soldat contra els borbons, una situació molt dura. També vam poder veure uns llibres, uns quadres i unes armes que es van recuperar en molt bon estat. Vam poder veure les fortificacions, gruixudes, altes i llises que feien les muralles, i finalment un vídeo on es recreava l’assalt final de la ciutat.

Passeig per Barcelona

Una vegada vam sortir del Born, ens vam dirigir a fer un passeig per Barcelona, on van succeir els fets de la guerra, i on també transcorrien els fets del llibre que hem llegit durant el primer trimestre, La història que en Roc Pons no coneixia, Vam anar a visitar l’església gòtica de Santa Maria del Mar,  vam endinsar-nos pels carrers del voltant, vam poder observar que hi havia diferents edificis, des de les cases altes de carrers estrets al palauets del carrer de Montcada. Hi havia carrers que encara mantenien el nom del gremi que hi treballava fins al segle XVIII .

Mentre caminàvem pels carrers, la nostra professora de català, la Victòria, ens feia explicacions dels monuments i o edificis importants que veiem. Vam parar en un fossar on hi ha

via una inscripció gravada en una paret que deia: Al fossar de les moreres no s’hi entressa cap traïdor fins perdent nostres banderes serà l’urna de l’honor, allà vam gaudir d’uns 5/10 minuts de descans. Finalment, vam tornar al punt inicial per anar cap a l’autocar i tornar a Llavaneres.

Aquesta sortida ha estat molt interessant perquè hem après molt sobre el 1714. Ens va agradar que el jaciment estigués tan ben conservat. El passeig va estar genial, vam visitar nous llocs i vam gaudir d’alguns edificis i catedrals d’aquella època. Ens ho vam passar bé aprenent i transportant-nos a una època molt important de la nostra història

Teresa Noms, Mireia Queralt, Ikram Bartolo i Paula Sans 2nESO B

 

 

Jornada contra la violència

El 25 de novembre de 2013, alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Llavaneres van participar en la lectura pública d’un manifest en el dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. A l’esdeveniment, celebrat a les portes de l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, van assistir el sr. Alcalde i diversos representants del Consistori.

Vista general
Vista general
Lectura del manifest
Lectura del manifest

Aquest acte se celebra regularment cada any, en col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres i l’Institut Llavaneres.

Manifest

Editorial – Resultats i mesures

És una excepció que jo m’adreci a les famílies en aquests termes, i que la nostra revista contingui una editorial d’aquest to, però cal que tothom sigui conscient d’on som i què ens espera.

Fins ara, l’Institut Llavaneres, en aplicació de criteris propis d’atenció a la diversitat, ha millorat els resultats acadèmics a tots els nivells. Fa anys, vam introduir el desdoblament de grups a 1r i 2n d’ESO per tal d’atendre millor tots els alumnes, tant aquells a qui els costa com aquells que van bé. Quan la jornada del professorat havia de ser de 18 hores setmanals amb alumnes, pràcticament tots en fèiem una més, perquè aquest era el compromís de tot el professorat amb els alumnes i amb l’ensenyament.

Més endavant, també amb la bona disposició del professorat (sovint fent més hores de les que toca), es va formar un grup de teatre per a integrar alumnes, i en els darrers dos cursos hem tingut el Taller d’Atenció a la Diversitat, que en la seva part més visible és l’hort de davant de la biblioteca, però que representa oferir alternatives a un grup d’alumnes que les necessiten.

Aquesta tasca realitzada des de “baix” ha acabat donant els seus fruits a tots els nivells: la conflictivitat en el centre, que mai no havia estat alta, ha disminuït encara més, els resultats de les proves externes d’avaluació de 2n i 4t d’ESO són millors que la mitjana catalana i que la mitjana del Maresme nord, i cada vegada presentem més alumnes a les PAU, i ells obtenen millors resultats.

En la preinscripció per al curs 2012-13 hi ha hagut també un augment important d’alumnes procedents d’altres centres, ja siguin de primària o de secundària, que volen estudiar a l’Institut Llavaneres. Un dels factors per a aquest canvi és econòmic, no ens hem d’enganyar, però volem creure que també pesa el factor de la qualitat de l’ensenyament a l’Institut Llavaneres.

Pressupostàriament, malgrat les retallades, anem aguantant, i la reducció de la temperatura de sortida de les calderes no s’ha notat gaire a les aules. L’aportació de l’AMPA per a l’adquisició de pissarres digitals per a totes les aules de grup és un altre pas importantíssim cap a la millora de l’ensenyament. Sí que s’ha notat, però, la disminució d’hores de l’empresa de neteja, com també es perceben (menys) un seguit de minves menors.

La situació actual, doncs, és bona des d’aquests punts de vista.

Ara bé, a partir de l’1 de setembre, les mesures seran molt més visibles: els vostres fills us diran un dia i un altre que el professor de tal matèria no ha vingut, perquè no es cobriran les baixes durant els 10 primers dies lectius, la qual cosa significa que dissabtes i diumenges no compten. A raó de 3 hores de classe setmanals, es poden deixar de fer 6 hores de classe abans que arribi un substitut, en el supòsit que arribi el dia 11è lectiu. I quan per fi arribi la persona, només podrà fer hores de classe: no farà guàrdies, la qual cosa significa que, en cas de malaltia de dos o tres professors, pot ser que no hi hagi professorat de guàrdia per atendre els alumnes.

Si els vostres fills eren en el TAD o us en parlaven, ara ja no hi seran: les hores de la professora que se n’ocupava han desaparegut.

Si sus hijos asistían a la Aula d’Acollida, verán como el número de horas disponibles se reduce a 10 semanales.

If your children attended Aula d’Acollida, they will see its available hours cut to 10 a week.

Si els vostres fills eren en un grup de 23 o 25 alumnes, ara poden arribar a ser-ne 35. 35 adolescents en una aula. Des de l’Institut farem tot el possible per mantenir els grups en un nombre d’alumnes tan reduït com puguem, perquè hem demostrat al llarg dels darrers anys que això té resultats positius acadèmicament i convivencialment.

Però que no ens demanin millores en matemàtiques, perquè fer 4 hores a la setmana amb 35 alumnes no és millor que fer-ne 3 amb 25. O en llengua catalana, o en castellana, o en anglesa.

Intercanvi Haninge / Llavaneres

Entre dilluns 26 i divendres 30 de març de 2012, un grup de 16 alumnes i 3 professors de la Skärgårdsskolorna de Dallaro han estat entre nosaltres, visitant diversos llocs i compartint experiències. Dimecres i dijous, a més, vam comptar amb la presència de Malin Thagesson, directora dels 3 centres que formen l’escola, amb qui vam començar a traçar les línies mestres de l’intercanvi Comenius que s’ha de realitzar en els propers cursos.

Properament publicarem aquí els articles complets que els nostres alumnes estan preparant, però mentrestant podeu llegir la notícia de la trobada a l’Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres en aquest enllaç.

Eulexin