Concurs de Triples Robòtic

El passat 22 de març, els alumnes de tecnologia i informàtica de 4t de l’ESO van presentar el seu projecte en comú: uns robots que juguen a bàsquet!

Els robots, que es podien controlar a través d’una aplicació creada amb AppInventor per els alumnes d’informàtica, tenien una petita catapulta automatitzada amb Arduino, construïda per els alumnes de tecnologia.

Els alumnes van fer una petita demostració a l’hora del pati realitzant un concurs de triples entre els equips formats pels diferents blocs. Els robots van funcionar, però el que va fallar va ser la punteria dels humans. L’equip verd va ser el campió amb un únic triple, ja que els equips vermell i taronja no en van encertar ni una!

Després del concurs els alumnes de 4t van deixar provar els robots als alumnes d’altres cursos que estaven de públic, i van demostrar tenir millor punteria.

Concurs De Triples Robòtic

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Estampació de samarretes

Amb els alumnes de 2n d’ESO, el 3r trimestre hem estudiat la Indústria Tèxtil i Alimentària.
Aquí us deixem unes fotos del taller d’estampació i alguns dels seus resultats. Hem gaudit molt realitzant-lo i han quedat dissenys molt bonics!
 

Taller D’estampació

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Una de robots

Els alumnes que cursen matèries de Tecnologia de 4t ESO i 1r de Batxillerat han fet uns petits robots mòbils. Els que han construït els de batxillerat avancen de manera autònoma evitant obstacles. Per altra banda, els construïts pels alumnes de 4t d’ESO són conduïts a distància per una App a través del telèfon mòbil. A l’hora del pati, ens han fet exhibicions de les dues màquines, unes avançant per una maqueta en forma de laberint, les altres, guiades pels alumnes, han jugat un partit de futbol.

Deixem aquí la galeria fotogràfica:

Robots

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

 

Activitats del mes de març

Aquestes són les activitats realitzades al llarg del mes de març:

 

A partir del dimarts 2 de març i fins el 16 de març vàrem poder gaudir de l’exposició “Jueus: Just like you” al vestíbul de l’institut.

Cartell de l'exposició

 

El dia 2 de març els alumnes de 4t ESO B van fer les proves cardiovasculars d’11,30h a 13,30h.

 

El dia 3 de març els alumnes de 2n de batxillerat van visitar el Born de Barcelona.

 

El dia 5 de març els alumnes de 1r de batxillerat que cursen física o mecànica o tecnologia industrial van fer una activitat al Tibidabo de Barcelona on estudiaren els processos físics i mecànics de cinc atraccions.

 

El dia 7 de març el centre va oferir el dia de portes obertes. L’horari erad’onze del matí fins a la una del migdia. Hi havia servei de cafeteria, i la jornada va ser un èxit.

 

El dia 9 de març els alumnes de 2n de batxillerat varen fer les proves cardiovasculars de 12,30h a 14,30h.

 

El dia 11 de març començava la inscripció de les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà per aquells alumnes que compleixin 17 anys en aquest any i tinguin la intenció de cursar cicles formatius.

 

El dimecres 11 de març alguns alumnes de 4t ESO que fan l’optativa de Visual i Plàstica, varen anar a Madrid a visitar el Museu del Prado i el Reina Sofia.

El dimarts 10 de març els alumnes de 2n ESO D i E van a Canet de Mar a fer una activitat a l’escola de teixits i punts.

El divendres 13 de març van ser els alumnes de 2n ESO A, B i C els que anaren a Canet de Mar a fer l’activitat a l’escola de teixits i punts.

 

El dia 19 de març es fan les proves cangur per aquells alumnes de 3r o 4t que s’hagin apuntat. Les proves es realitzen al gimnàs.

 

Fins el 16 de març tot l’institut col·labora en la mostra literària que organitza l’Ajuntament de Llavaneres.

 

Del 16 al 20 de març els alumnes de primer de batxillerat tenen la setmana d’exàmens.

 

El dia 20 de març els alumnes de 2n de batxillerat assisteixen a l’obra teatral en català “Dos cafès”. Aquesta representació s’oferirà a la biblioteca de 9,00h a 11,00h del matí.

 

El dilluns 23 de març tot 2n d’ESO fa la sortida a St. Benet del Bages a visitar el monestir i la Fundació Alicia.

 

El dia 26 de març, 7 alumnes de 2n de batxillerat participaen en un concurs de geografia a la facultat de geografia i història, on participaran altres nois i noies de diferents instituts.

 

Editorial – Resultats i mesures

És una excepció que jo m’adreci a les famílies en aquests termes, i que la nostra revista contingui una editorial d’aquest to, però cal que tothom sigui conscient d’on som i què ens espera.

Fins ara, l’Institut Llavaneres, en aplicació de criteris propis d’atenció a la diversitat, ha millorat els resultats acadèmics a tots els nivells. Fa anys, vam introduir el desdoblament de grups a 1r i 2n d’ESO per tal d’atendre millor tots els alumnes, tant aquells a qui els costa com aquells que van bé. Quan la jornada del professorat havia de ser de 18 hores setmanals amb alumnes, pràcticament tots en fèiem una més, perquè aquest era el compromís de tot el professorat amb els alumnes i amb l’ensenyament.

Més endavant, també amb la bona disposició del professorat (sovint fent més hores de les que toca), es va formar un grup de teatre per a integrar alumnes, i en els darrers dos cursos hem tingut el Taller d’Atenció a la Diversitat, que en la seva part més visible és l’hort de davant de la biblioteca, però que representa oferir alternatives a un grup d’alumnes que les necessiten.

Aquesta tasca realitzada des de “baix” ha acabat donant els seus fruits a tots els nivells: la conflictivitat en el centre, que mai no havia estat alta, ha disminuït encara més, els resultats de les proves externes d’avaluació de 2n i 4t d’ESO són millors que la mitjana catalana i que la mitjana del Maresme nord, i cada vegada presentem més alumnes a les PAU, i ells obtenen millors resultats.

En la preinscripció per al curs 2012-13 hi ha hagut també un augment important d’alumnes procedents d’altres centres, ja siguin de primària o de secundària, que volen estudiar a l’Institut Llavaneres. Un dels factors per a aquest canvi és econòmic, no ens hem d’enganyar, però volem creure que també pesa el factor de la qualitat de l’ensenyament a l’Institut Llavaneres.

Pressupostàriament, malgrat les retallades, anem aguantant, i la reducció de la temperatura de sortida de les calderes no s’ha notat gaire a les aules. L’aportació de l’AMPA per a l’adquisició de pissarres digitals per a totes les aules de grup és un altre pas importantíssim cap a la millora de l’ensenyament. Sí que s’ha notat, però, la disminució d’hores de l’empresa de neteja, com també es perceben (menys) un seguit de minves menors.

La situació actual, doncs, és bona des d’aquests punts de vista.

Ara bé, a partir de l’1 de setembre, les mesures seran molt més visibles: els vostres fills us diran un dia i un altre que el professor de tal matèria no ha vingut, perquè no es cobriran les baixes durant els 10 primers dies lectius, la qual cosa significa que dissabtes i diumenges no compten. A raó de 3 hores de classe setmanals, es poden deixar de fer 6 hores de classe abans que arribi un substitut, en el supòsit que arribi el dia 11è lectiu. I quan per fi arribi la persona, només podrà fer hores de classe: no farà guàrdies, la qual cosa significa que, en cas de malaltia de dos o tres professors, pot ser que no hi hagi professorat de guàrdia per atendre els alumnes.

Si els vostres fills eren en el TAD o us en parlaven, ara ja no hi seran: les hores de la professora que se n’ocupava han desaparegut.

Si sus hijos asistían a la Aula d’Acollida, verán como el número de horas disponibles se reduce a 10 semanales.

If your children attended Aula d’Acollida, they will see its available hours cut to 10 a week.

Si els vostres fills eren en un grup de 23 o 25 alumnes, ara poden arribar a ser-ne 35. 35 adolescents en una aula. Des de l’Institut farem tot el possible per mantenir els grups en un nombre d’alumnes tan reduït com puguem, perquè hem demostrat al llarg dels darrers anys que això té resultats positius acadèmicament i convivencialment.

Però que no ens demanin millores en matemàtiques, perquè fer 4 hores a la setmana amb 35 alumnes no és millor que fer-ne 3 amb 25. O en llengua catalana, o en castellana, o en anglesa.

Visita a l’Escola de Teixits de Canet de Mar

Una tecnologia que ens toca la pell

Els alumnes de 2n d’ESO van assistir els dies 21 (grups C,D, E) i 22  (grups A i B) d’ abril a una sortida organitzada pel departament de Tecnologia. Aquesta es va realitzar al CRTT- Escola de Teixits ( Antiga Escola Universitària d’Enginyeria de Teixits) de Canet de Mar.

A l’arribada,  se’ns va passar un vídeo referent a la importància i presència dels teixits a la nostra vida, com no només esta referida al vestit, sinó també les possibilitats dels nous teixits, i la seva aplicació, des de robes “tècniques” com ara les robes per fer esport  d’alta competició fins a nous teixits per,per exemple, fer “invisible” a les ones qualsevol aparell o espai.

Desprès, es varen formar grups de treball per participar en els tallers proposats, que varen ser:

Taller de tissatge: O de com es fabriquen teixits per a l’obtenció de robes i teles. Els alumnes varen fabricar uns mitjons (sense rematar), i alguns fins i tot varen fer uns bonics “passamuntanyes”)

Taller de matèries tèxtils i filatures.: O de com es fabriquen els fils. A partir del concepte de matèria primera, s’aplica el procés industrial de la fabricació dels fils.  Es mostra la importància del disseny i la interrelació amb d’altres indústries, com la química i la electromecànica.

Taller de mides, talles i patrons. O de com conèixer la pròpia talla i diferenciar-la de la talla comercial. Es va experimentar el procés de disseny i fabricació d’una peça de vestir.

També es van confeccionar unes peces amb gènere de punt amb el logo del nostre IES. Per això, es va partir d’una imatge del logo en format JPG, i com introduït en una determinada màquina, es va fabricar una tela amb el logo (com diria Don Hilarión a “La verbena de la Paloma”, “hoy las ciencias adelantan que es una barbaridad”)

La sortida va agradar molt, i va acostar als alumnes  una part molt important del que fem a classe referit al mon de la industria, (matèries primeres, industries d’elaboració, transformació, organització industrial, etc) A més, el dia va acompanyar!.

Concurs “El recorregut de l’energia”

Els alumnes de 2n D, E i F hem participat durant el segon i tercer trimestre en El Concurs del Recorregut de l’Energia promogut per l’ICAEN.
El nostre projecte ha consistit en fer una activitat per alumnes d’últim cicle de primària, hem creat una web, AVENTURES DE L’ENERGIA, on tots els nois i noies podran conèixer com és el procés d’obtenció d’energia elèctrica i decidir quina o quines són les millors formes d’obtenir energia elèctrica.
La web de presentació comença així:

“En un temps no molt llunyà i no gaire lluny d’aquí…, tres ciutats cercaven energia per satisfer les seves necessitats. Els habitants havien d’escalfar-se a l’hivern i refrescar-se a l’estiu i molts aparells i màquines funcionaven amb electricitat.

No sabien com produir ENERGIA però tenien al seu abast tots els recursos energètics que es pugui imaginar, carbó, petroli, aigua, vent, mar, urani enriquit, moltes hores de sol,….

Així va ser, que tots els habitants d’aquelles ciutats es van posar d’acord en demanar informació a set empreses de producció d’energia elèctrica, per poder decidir entre tots, més endavant, quina empresa o empreses s’encarregarien de produir l’energia que consumiria la seva ciutat i així poder fer funcionar les seves màquines i aparells .

Així va ser com comença l’aventura que us volem presentar, voleu conèixer-la?? Doncs ENDAVANT!!!!”

Podeu visitar la nostra web a

http://phobos.xtec.cat/msans25/pagina_energia/Untitled-1.html

Sortida de 2n d’ESO a l’Escola de Teixits de Canet de Mar

Els alumnes de 2n d’ESO, durant a aquest mes de maig, han visitat el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil a l’Escola de Teixits de Canet de Mar.

Han realitzat tres tallers per treballar el procés industrial tèxtil i descobrir què és la indústria del teixit de punt:
TALLER 1 LABORATORI : obtenció de matèries primeres (obtenció del fil).
TALLER 2 FÀBRICA : transformació en producte (obtenció del teixit).
TALLER 3 MIDES TALLES I PATRONS : producte final, confecció (obtenció de la peça de roba en la talla corresponent).

Aquesta activitat els ha servit per poder experimentar i analitzar tot el que implica la realització d’un producte industrial des del seu inici fins al final.

Aquí podeu veure unes fotografies: