Trobada amb components de l’Ajuntament

 

La trobada amb l’Ajuntament va ser una iniciativa de les assignatures de Ciències Socials, Valors i Ciutadania, Llengua Castellana i Religió, per als alumnes de segon d’ESO.
Des de les diferents àrees s’han treballat textos per tal de valorar la democràcia, com funciona la política estatal i local, el valor del respecte mutu, imprescindible per a la convivència i conscienciar-los del que significa ser un bon ciutadà. Els alumnes de segon C varen muntar el Parlament de la classe, activitat conjunta d’ ètica i religió, en què la classe es dividia en partits polítics i feien les seves propostes.
Com a cloenda d’aquestes activitats diverses ens va semblar adient que els nens experimentessin i participessin de la política local.
L’Ajuntament va accedir-hi encantat i hi van participar l’Alcalde, el Sr. Joan Mora, i diferents regidors del govern i l’oposició:  Joan Rubal, Albert Plana,  Carles Bartomeu,  Carles Sánchez, Lluís Nogueres i Raquel Begines
Vam fer una enquesta per tal de valorar l’activitat i la resposta dels nens va ser molt positiva i després de preparar un dossier vam jugar al Kahoot per a comprovar que ho havien assimilat.
Francament, tan la perspectiva de L’ajuntament com la dels professors i alumnes implicats va ser molt positiva i estem treballant de la mà per tornar-la a repetir l’any vinent.

Carmen Javaloy

Activitat Ciutadania I Valors

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

Imatges i premis del concurs de fotofilosofia

Fotomuntatge amb les obres presentades al concurs de fotografia filosòfica:

 

Guanyadors del concurs:

  • Paula Cabanas de Lossada, per l’obra: “Si pudiese borrar todos los errores de mi pasado, estaría borrando toda la sabiduría de mi presente?
  • Paula Gozálvez Jiménez, per l’obra: “Ens limitem a veure la vida passar?”
  • Anna Gutiérrez Rodríguez, per l’obra:”Canviem a causa de la consciència o és la consciència que ens fa canviar?”
  • Paula Navarro Palomas, per l’obra:”Som lliures de pensar el que pensem?”
  • Aida López Cantero, per l’obra:”On viatgem quan dormim?”
  • Mari Luz Icart Alcaraz, per l’obra:”Ens fa més mal no poder retrocedir el temps o saber que mai deixarà d’avançar?”

Podeu veure les imatges del lliurament de premis en aquest enllaç.

 

1a Olimpíada de Filosofia de Catalunya

Marta Iñiesta, guanyadora del 1 premi

Dissabte 15 de febrer de 2014 es va celebrar la Primera Olimpíada de Filosofia de Catalunya, al Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències. Cada institut podia inscriure-hi un màxim de 2 participants, i la Sara Brujo i la Marta Iñiesta de 2n de batxillerat, van ser les representants de l’Institut Llavaneres.

 

La Marta Iñiesta va aconseguir la primera posició, i participarà en lla següent fase, l’espanyola, que se celebrarà a Salamanca els dies 25 i 26 d’abril.

L’Institut agraeix la participació de la Sara i de la Marta, i felicita la guanyadora, és clar! Enhorabona i ànims per a la següent fase.

Editorial – Resultats i mesures

És una excepció que jo m’adreci a les famílies en aquests termes, i que la nostra revista contingui una editorial d’aquest to, però cal que tothom sigui conscient d’on som i què ens espera.

Fins ara, l’Institut Llavaneres, en aplicació de criteris propis d’atenció a la diversitat, ha millorat els resultats acadèmics a tots els nivells. Fa anys, vam introduir el desdoblament de grups a 1r i 2n d’ESO per tal d’atendre millor tots els alumnes, tant aquells a qui els costa com aquells que van bé. Quan la jornada del professorat havia de ser de 18 hores setmanals amb alumnes, pràcticament tots en fèiem una més, perquè aquest era el compromís de tot el professorat amb els alumnes i amb l’ensenyament.

Més endavant, també amb la bona disposició del professorat (sovint fent més hores de les que toca), es va formar un grup de teatre per a integrar alumnes, i en els darrers dos cursos hem tingut el Taller d’Atenció a la Diversitat, que en la seva part més visible és l’hort de davant de la biblioteca, però que representa oferir alternatives a un grup d’alumnes que les necessiten.

Aquesta tasca realitzada des de “baix” ha acabat donant els seus fruits a tots els nivells: la conflictivitat en el centre, que mai no havia estat alta, ha disminuït encara més, els resultats de les proves externes d’avaluació de 2n i 4t d’ESO són millors que la mitjana catalana i que la mitjana del Maresme nord, i cada vegada presentem més alumnes a les PAU, i ells obtenen millors resultats.

En la preinscripció per al curs 2012-13 hi ha hagut també un augment important d’alumnes procedents d’altres centres, ja siguin de primària o de secundària, que volen estudiar a l’Institut Llavaneres. Un dels factors per a aquest canvi és econòmic, no ens hem d’enganyar, però volem creure que també pesa el factor de la qualitat de l’ensenyament a l’Institut Llavaneres.

Pressupostàriament, malgrat les retallades, anem aguantant, i la reducció de la temperatura de sortida de les calderes no s’ha notat gaire a les aules. L’aportació de l’AMPA per a l’adquisició de pissarres digitals per a totes les aules de grup és un altre pas importantíssim cap a la millora de l’ensenyament. Sí que s’ha notat, però, la disminució d’hores de l’empresa de neteja, com també es perceben (menys) un seguit de minves menors.

La situació actual, doncs, és bona des d’aquests punts de vista.

Ara bé, a partir de l’1 de setembre, les mesures seran molt més visibles: els vostres fills us diran un dia i un altre que el professor de tal matèria no ha vingut, perquè no es cobriran les baixes durant els 10 primers dies lectius, la qual cosa significa que dissabtes i diumenges no compten. A raó de 3 hores de classe setmanals, es poden deixar de fer 6 hores de classe abans que arribi un substitut, en el supòsit que arribi el dia 11è lectiu. I quan per fi arribi la persona, només podrà fer hores de classe: no farà guàrdies, la qual cosa significa que, en cas de malaltia de dos o tres professors, pot ser que no hi hagi professorat de guàrdia per atendre els alumnes.

Si els vostres fills eren en el TAD o us en parlaven, ara ja no hi seran: les hores de la professora que se n’ocupava han desaparegut.

Si sus hijos asistían a la Aula d’Acollida, verán como el número de horas disponibles se reduce a 10 semanales.

If your children attended Aula d’Acollida, they will see its available hours cut to 10 a week.

Si els vostres fills eren en un grup de 23 o 25 alumnes, ara poden arribar a ser-ne 35. 35 adolescents en una aula. Des de l’Institut farem tot el possible per mantenir els grups en un nombre d’alumnes tan reduït com puguem, perquè hem demostrat al llarg dels darrers anys que això té resultats positius acadèmicament i convivencialment.

Però que no ens demanin millores en matemàtiques, perquè fer 4 hores a la setmana amb 35 alumnes no és millor que fer-ne 3 amb 25. O en llengua catalana, o en castellana, o en anglesa.

L’hort de l’institut

 

Des de finals de setembre els alumnes que participem als Tallers estem treballant en un hort que tots podeu veure just al davant de la Biblioteca de l’Institut.

Vam començar preparant la zona per poder sembrar. Hi vam trobar moltes pedres i restes de runa que encara continuem retirant pacientment. També vam descobrir que sota de la zona triada hi havia conduccions d’electricitat i de recollida d’aigües que calia preservar. Les vam deixar totes a la vista perquè no volíem fer-les malbé amb les nostres actuacions i, un cop localitzades, les vam tornar a cobrir.

Per preparar i adobar el terreny, hem comptat amb la col·laboració de dos pares de l’escola: Manel Lloveras, pare d’en Guillem, ens ha proporcionat terra bona per escampar pel nostre hort i també el planter de verdures que necessitem. Manolo Izquierdo, pare de l’Àlex, va venir amb el motocultor per remenar la zona de sembra i barrejar-hi terra bona. També ens va portar el material necessari per instal·lar un reg per aspersió. Tots dos ens van donar consells per plantar i sembrar les verdures que volem.

Un cop endreçat el terreny, Domènec Canal, pare d’exalumnes del centre i expresident de l’AMPA, ens va ajudar a fer els solcs per a les verdures. Com que encara no tenim el reg instal·lat, hem de preparar la terra per poder fer arribar l’aigua a les plantes de manera manual. En Domènec també ens va ensenyar a fer bancals per a la sembra de llavors.

Els agraïm a tots tres la col·laboració i la seva disposició a l’hora d’ajudar-nos i instruir-nos en les tasques de l’hort.

Vam consultar diferents pàgines web per saber quines eres les verdures i les hortalisses que podíem sembrar en aquesta època de l’any, a quina distància ho havíem de fer, etc.

Finalment vam plantar apis, escaroles, cols i col-i-flors, cebes i quatre tipus diferents d’enciam. També vam sembrar, en els bancals, llavor de pastanaga, de julivert i de rave.

I tot ha estat tenir l’hort començat a ploure a bots i a barrals. Hem vist com l’aigua inundava solcs i bancals de tal manera que hem estat temptats de sembrar-hi arròs!

Ja fa uns quants dies que no hi treballem per la pluja, però observem l’hort des de darrere dels vidres i veiem que totes les plantes han arrelat molt bé i que el rave ha estat la llavor que més de pressa ha germinat. A hores d’ara, també treu el cap el julivert i les pastanagues, més tímidament.

Així que el temps ha millorat, hem refet els solcs i hem sembrar a la darrera part de l’hort faves i pèsols, tan típics de Llavaneres.

De moment, us mostrem algunes de les fotografies que hem fet.

 

Des de la preparació de la terra a l’elaboració de plats senzills amb els productes recollits, hem passat per tots els estadis: adobar el camp amb productes naturals, sembrar i plantar verdures i hortalisses diverses, lligar pèsols, enciams i tomaqueres, lluitar amb les formigues…

Ha estat una experiència positiva en molts sentits, l’hort ha estat respectat per tothom i ens n’hem sentit ben orgullosos.

 

Com som?

Els alumnes de l’optativa de 1r de Batxillerat de Psicologia i sociologia han fet un estudi estadístic sobre el perfil de l’alumnat de l’IES Llavaneres. El treball s’ha elaborat mitjançant enquestes anònimes que han contestat els alumnes del centre per tal d’analitzar aspectes com els amics, les compres, les relacions…

A continuació teniu els resultats.

[Veure document]