Editorial – Resultats i mesures

És una excepció que jo m’adreci a les famílies en aquests termes, i que la nostra revista contingui una editorial d’aquest to, però cal que tothom sigui conscient d’on som i què ens espera.

Fins ara, l’Institut Llavaneres, en aplicació de criteris propis d’atenció a la diversitat, ha millorat els resultats acadèmics a tots els nivells. Fa anys, vam introduir el desdoblament de grups a 1r i 2n d’ESO per tal d’atendre millor tots els alumnes, tant aquells a qui els costa com aquells que van bé. Quan la jornada del professorat havia de ser de 18 hores setmanals amb alumnes, pràcticament tots en fèiem una més, perquè aquest era el compromís de tot el professorat amb els alumnes i amb l’ensenyament.

Més endavant, també amb la bona disposició del professorat (sovint fent més hores de les que toca), es va formar un grup de teatre per a integrar alumnes, i en els darrers dos cursos hem tingut el Taller d’Atenció a la Diversitat, que en la seva part més visible és l’hort de davant de la biblioteca, però que representa oferir alternatives a un grup d’alumnes que les necessiten.

Aquesta tasca realitzada des de “baix” ha acabat donant els seus fruits a tots els nivells: la conflictivitat en el centre, que mai no havia estat alta, ha disminuït encara més, els resultats de les proves externes d’avaluació de 2n i 4t d’ESO són millors que la mitjana catalana i que la mitjana del Maresme nord, i cada vegada presentem més alumnes a les PAU, i ells obtenen millors resultats.

En la preinscripció per al curs 2012-13 hi ha hagut també un augment important d’alumnes procedents d’altres centres, ja siguin de primària o de secundària, que volen estudiar a l’Institut Llavaneres. Un dels factors per a aquest canvi és econòmic, no ens hem d’enganyar, però volem creure que també pesa el factor de la qualitat de l’ensenyament a l’Institut Llavaneres.

Pressupostàriament, malgrat les retallades, anem aguantant, i la reducció de la temperatura de sortida de les calderes no s’ha notat gaire a les aules. L’aportació de l’AMPA per a l’adquisició de pissarres digitals per a totes les aules de grup és un altre pas importantíssim cap a la millora de l’ensenyament. Sí que s’ha notat, però, la disminució d’hores de l’empresa de neteja, com també es perceben (menys) un seguit de minves menors.

La situació actual, doncs, és bona des d’aquests punts de vista.

Ara bé, a partir de l’1 de setembre, les mesures seran molt més visibles: els vostres fills us diran un dia i un altre que el professor de tal matèria no ha vingut, perquè no es cobriran les baixes durant els 10 primers dies lectius, la qual cosa significa que dissabtes i diumenges no compten. A raó de 3 hores de classe setmanals, es poden deixar de fer 6 hores de classe abans que arribi un substitut, en el supòsit que arribi el dia 11è lectiu. I quan per fi arribi la persona, només podrà fer hores de classe: no farà guàrdies, la qual cosa significa que, en cas de malaltia de dos o tres professors, pot ser que no hi hagi professorat de guàrdia per atendre els alumnes.

Si els vostres fills eren en el TAD o us en parlaven, ara ja no hi seran: les hores de la professora que se n’ocupava han desaparegut.

Si sus hijos asistían a la Aula d’Acollida, verán como el número de horas disponibles se reduce a 10 semanales.

If your children attended Aula d’Acollida, they will see its available hours cut to 10 a week.

Si els vostres fills eren en un grup de 23 o 25 alumnes, ara poden arribar a ser-ne 35. 35 adolescents en una aula. Des de l’Institut farem tot el possible per mantenir els grups en un nombre d’alumnes tan reduït com puguem, perquè hem demostrat al llarg dels darrers anys que això té resultats positius acadèmicament i convivencialment.

Però que no ens demanin millores en matemàtiques, perquè fer 4 hores a la setmana amb 35 alumnes no és millor que fer-ne 3 amb 25. O en llengua catalana, o en castellana, o en anglesa.

L’hort de l’institut

 

Des de finals de setembre els alumnes que participem als Tallers estem treballant en un hort que tots podeu veure just al davant de la Biblioteca de l’Institut.

Vam començar preparant la zona per poder sembrar. Hi vam trobar moltes pedres i restes de runa que encara continuem retirant pacientment. També vam descobrir que sota de la zona triada hi havia conduccions d’electricitat i de recollida d’aigües que calia preservar. Les vam deixar totes a la vista perquè no volíem fer-les malbé amb les nostres actuacions i, un cop localitzades, les vam tornar a cobrir.

Per preparar i adobar el terreny, hem comptat amb la col·laboració de dos pares de l’escola: Manel Lloveras, pare d’en Guillem, ens ha proporcionat terra bona per escampar pel nostre hort i també el planter de verdures que necessitem. Manolo Izquierdo, pare de l’Àlex, va venir amb el motocultor per remenar la zona de sembra i barrejar-hi terra bona. També ens va portar el material necessari per instal·lar un reg per aspersió. Tots dos ens van donar consells per plantar i sembrar les verdures que volem.

Un cop endreçat el terreny, Domènec Canal, pare d’exalumnes del centre i expresident de l’AMPA, ens va ajudar a fer els solcs per a les verdures. Com que encara no tenim el reg instal·lat, hem de preparar la terra per poder fer arribar l’aigua a les plantes de manera manual. En Domènec també ens va ensenyar a fer bancals per a la sembra de llavors.

Els agraïm a tots tres la col·laboració i la seva disposició a l’hora d’ajudar-nos i instruir-nos en les tasques de l’hort.

Vam consultar diferents pàgines web per saber quines eres les verdures i les hortalisses que podíem sembrar en aquesta època de l’any, a quina distància ho havíem de fer, etc.

Finalment vam plantar apis, escaroles, cols i col-i-flors, cebes i quatre tipus diferents d’enciam. També vam sembrar, en els bancals, llavor de pastanaga, de julivert i de rave.

I tot ha estat tenir l’hort començat a ploure a bots i a barrals. Hem vist com l’aigua inundava solcs i bancals de tal manera que hem estat temptats de sembrar-hi arròs!

Ja fa uns quants dies que no hi treballem per la pluja, però observem l’hort des de darrere dels vidres i veiem que totes les plantes han arrelat molt bé i que el rave ha estat la llavor que més de pressa ha germinat. A hores d’ara, també treu el cap el julivert i les pastanagues, més tímidament.

Així que el temps ha millorat, hem refet els solcs i hem sembrar a la darrera part de l’hort faves i pèsols, tan típics de Llavaneres.

De moment, us mostrem algunes de les fotografies que hem fet.

 

Des de la preparació de la terra a l’elaboració de plats senzills amb els productes recollits, hem passat per tots els estadis: adobar el camp amb productes naturals, sembrar i plantar verdures i hortalisses diverses, lligar pèsols, enciams i tomaqueres, lluitar amb les formigues…

Ha estat una experiència positiva en molts sentits, l’hort ha estat respectat per tothom i ens n’hem sentit ben orgullosos.

 

Entrevista a Jenaro Gutiérrez

PRESENTACIÓ:

En Jenaro Gutiérrez es una veí de Llavaneres enamorat de les bicicletes. Ha col·laborat en a primera setmana de la bici a Llavaneres, en la qual han participat les tres escoles de primària i els alumnes del Taller d’Atenció a la Diversitat de l’institut.

Hem volgut saber alguna cosa més d’ell i per això li hem fet aquesta entrevista.

Tens fills?

Sí. Dos, Pau i Martí.

Quants anys tenen?

10 en Pau i 6 en Martí

Quants anys tens?

En faré 43 el mes de juny.

 

L’ INTERÈS PER LA BICI:

Des de quan t’agraden les bicicletes?

Des de petit, tenia una BH vermella.

Amb quants anys vas començar a anar en bicicleta?

Crec que tindria 4 mes o menys i jugava amb el meu germà gran.

Et diverteix anar amb bicicleta?

Molt, i cada cop més encara que no hi vaig tant com vull.

Quin tipus de bicicletes t’agraden més?

Les que em permeten portar noies.

Surts molt amb la teva bicicleta?

Un cop a la setmana. Ho combino amb altres esports com la marxa nòrdica, córrer o nedar.

Quan surts amb bicicleta, fas recorreguts llargs o curts?

Depèn. A l’estiu fem rutes de dies i de vegades l’agafo només per dues hores.

Ets un obsessionat de les bicicletes?

Més aviat dels llocs on vaig amb bici. M’agrada com em fa sentir anar amb bici i necessito anar-hi.

A la teva dona li agraden les bicis?

Sí.

Surts amb el teu fill amb bicicleta?

Sí.

Quina bici t’agrada més? I al teu fill?

Les de muntanya i, a en Pau, li agraden els patinets.

 

De quin color t’agraden les bicis?

Blaves; és el meu color per a tot.

Algun cop has caigut amb bici?

Sí, però he tingut sort de no fer-me molt de mal.

Cada quant temps et compres una bici?

Cada 7 o 8 anys per sortir a la muntanya o bé, si m’agraden per desplaçar-me pel poble com la Brompton (bici desmuntable) me la compro.

Per què arregles bicis, si no et paguen?

Perquè li dec alguna cosa a un invent tan collonut i que em fa feliç.

 

LA SETMANA DE LA BICI

 

Com se t’ha acudit aquest projecte?

En un principi per buscar una sortida laboral que m’agradés més que el que faig. I després, a mesura que avançava, per la necessitat d’omplir un moment de la meva vida amb alguna cosa que no sigui fer diners treballant per a un altre que et diu què i con has de fer les coses.

Voldries sortir amb nosaltres a fer un vol amb bicicleta?

És clar, em fa molta il·lusió.

Et diverteix arreglar bicis o ho fas perquè els nens estiguin satisfets?

Em diverteix, podeu aprendre coses de mi i dels meus errors. M’ho passo bé i em sento millor amb mi mateix.

 

OBJECTIUS DE FUTUR

Faràs alguna activitat més amb nosaltres?D’entrada, posar data per començar a treballar. Tinc la impressió que això no ha fet més que començar. Ho porti jo o no, hem de trobar la forma de mantenir el gust per les bicicletes. Com ja vaig dir al seu dia, heu estat una ajuda per a mi tot aquest temps.

Comiat

Fins aviat Jenaro. Ens ha agradat molt treballar amb tu en el tema de les bicicletes. Esperem veure’ns un altre dia.

T’agraïm la col·laboració i l’ajut i et desitgem molta sort.

Els alumnes del Taller d’Atenció a la Diversitat col·laboren amb Biciclot i Aldeas Infantiles

  • En Jenaro Gutiérrez va organitzar a les escoles de primària una campanya de recollida de bicicletes usades. En va aconseguir una vintena que s’havien d’arreglar.
  • Els alumnes del Taller d’Atenció a la Diversitat de l’institut les vam anar a recollir
  • l Jenaro ens va explicar com les havíem d’ arreglar: vam canviar càmeres, pastilles de frens… Vam inflar les rodes, vam netejar les bicis… Les vam deixar totes a punt perquè els alumnes de primària les fessin servir en les activitats de la Setmana de la Bicicleta.
  • Dies després, vam arreglar algunes de les bicicletes que la policia municipal té en dipòsit.
  • Els alumnes del Taller d’Atenció a la Diversitat vam participar, del 14 al 18 de març,a les activitats de la setmana de la bicicleta organitzada per Biciclot i el BACC: circuit infantil de trànsit, itineraris amb bicicleta, proves d’habilitat i taller de mecànica. Nosaltres vam fer de monitors del petits.
  • La setmana següent,els alumnes de l’institut que vam participar en l’activitat, vam fer una excursió a el camp de cros de Sant Andreu de Llavaneres.
  • Totes les bicicletes recollides a les escoles de primària i que vam arreglar al taller, es donaran a una ONG, Aldeas Infantiles, concretament, a una casa de collida de Sant Feliu de Codines.

Hi hem participat els alumnes següents:

Gerard Jiménez
Marc Pérez
Judit Morales
Maricha Parma
David Carroza
Rafa Izquierdo
Álex Izquerdo
Manel Cabanelas