La salvació d’una vida

Molta gent avui en dia, es pot trobar en una situació de tensió al veure un accident o estar present en el moment que una persona pateix un ennuegament o un infart. Tothom hauríem de saber com reaccionar envers aquesta situació, però tothom sabria com reaccionar? Aquests mètodes de primers auxilis serveixen?

En primer lloc, la reanimació cardiopulmonar és una tècnica per salvar vides en cas d’una emergència. Té com a objectiu substituir les funcions del cor. Segons la FEC (Fundació Espanyola del Cor), sobreviure actualment a una aturada cardiovascular és del 5%, però si apliquem les maniobres RCP podria fins i tot augmentar fins a un 30%, entre 4.500 i 9.000 persones menys mortes a l’any a Espanya.

En segon lloc, el diari BBC News va afirmar que 200 persones moren asfixiades per ennuegament en el Regne Unit cada any, i a Espanya, en el 2017 van morir 2.336 persones segons els estudis de sanitat, la 3a causa de mort més alta. Per evitar ennuegaments s’utilitza la maniobra de Heimlich, aquesta és una maniobra de primers auxilis que serveix per a desobstruir el conducte respiratori. El bomber de Barcelona Joan, que va fer una xerrada a l’alumnat de 4t de secundaria de l’Institut de Llavaneres, va afirmar: “ La maniobra de Heimlich, té una eficàcia del 90% si s’utilitza correctament”. Això comportaria una baixada de les morts per ennuegament .

Finalment, els incendis també són un gran problema per a qualsevol persona, el pànic en un incendi afecta a tots i a Catalunya per aquest motiu van morir 23 persones l’any 2019. Per evitar-ho, la Protecció Contra Incendis, afirma que la millor opció en un incendi és quedar-te on estàs ni la porta ni la finestra i si tens l’opció d’agafar un extintor i esperar als bombers.

Així doncs, sabem que el pànic és el nostre principal enemic en cas d’emergència i segons uns estudis que va fer la Societat Espanyola de Cardiologia, les tècniques de primers auxilis podrien baixar la mortalitat per infarts, ennuegaments… més del 50%, això podria salvar moltes vides amb la capacitat i l’aplicació correcte d’aquestes tècniques.

Marc Fiori, 4t ESO D