Societat d’etiquetes

Avui en dia, vivim en una societat on no només la roba porta etiquetes si no que cadascú de nosaltres en porta milers que són visibles en diverses situacions i comportaments. 

Durant anys, la gent ha anat imposant una mena de normes que si no segueixes t’insulten, t’aïllen i finalment t’etiqueten. Hi ha etiquetes “bones” i “dolentes”, unes que et tanquen portes i d’altres que t’obren. Avui parlarem de les que per la societat estan mal vistes, especialment les que fan referència a la identitat i orientació sexual.

Tot això ve des de fa anys. A tots els nostres pares, avis, etc, els han educat pitjor que a nosaltres. Només diferenciaven nen i nena segons l’òrgan genital i aquesta diferència ja crea una societat plena de desigualtats. Fins fa poc, totes les identitats i orientacions no eren reconegudes i encara avui en dia, a ple sigle XXI, sentim històries de persones amb problemes de discriminació i autoestima pel simple fet d’haver d’explicar a les famílies i amics que no tenen la identitat/orientació que els altres pensen. Aquí clarament podem veure dos de les moltes errades que té la societat.

Per començar, el fet de ser heterosexual (atracció pel sexe oposat), homosexual (atracció pel teu mateix sexe), transsexual (no et sents identificat amb el teu òrgan genital) o totes i cadascuna d’aquestes etiquetes, no hauria de donar-nos por i crear-nos un malestar per dir-les. Però compte, perquè aquí ve l’altra errada. Realment hem d’anunciar si ets pansexual (atracció per la persona sense importar la identitat), asexual (no sents cap mena d’atracció)… o la identitat que vulguis tenir? És tant important quina etiqueta t’ha imposat la societat? Probablement ho és perquè segons aquesta etiqueta ja et poden jutjar. És com mirar un llibre i per la seva portada no llegir-lo.  

Una persona no només és això, una persona no és una etiqueta, una persona ha de ser lliure d’estimar, i ser, sense ser rebutjada per la societat. Sincerament, no seria més fàcil deixar d’etiquetar per generar expectatives innecessàries i simplement educar sense gènere ni etiquetes estèrils? El món avança i evoluciona, però sense aquest canvi nosaltres no ho fem.

Goya Moreno Rubio, 4t B